Kölyökkutya pórázhoz szoktatása

kölyökkutya pórázhoz szoktatása

Kiskutya pórázhoz szoktatása

A kiskutya pórázhoz szoktatása fontos része az alapvető kiképzésnek, melynek során biztosíthatjuk, hogy a kutyánk kényelmesen és biztonságosan közlekedjen velünk különböző helyszíneken.

Természetesen ez nagyon fontos azoknak a gazdiknak az esetében akik nagyvárosokban élnek és sokszor közlekednek gyalog illetve tömegközlekedésen a kutyával.

Pórázhoz szoktatás folyamata

Válasszon megfelelő pórázt és nyakörvet/hámot: Kisebb kölyökkutyáknak puha, könnyű pórázt és nyakörvet/hámot ajánlott választani, hogy ne terhelje meg túlzottan és ne ijessze el.

Hagyja, hogy a kutya megismerje a felszerelést: Mielőtt bármit is tennénk, engedjük meg a kutyának, hogy szaglássza, rágcsálja és játszadozzon a pórázzal és a nyakörvvel/hámmal.

Nyakörv vagy hám felvétel: Kezdetben rövid időszakokra tegyük fel a kutyára a nyakörvet vagy a hámot. Dicsérjük meg, ha nyugodtan viselkedik, és jutalmazzuk jutalomfalattal. Ismételjük ezt addig, míg a kutya kényelmesen érzi magát a felszereléssel.

Csatlakoztassa a pórázt: Miután a kutya kényelmesen viseli a nyakörvet vagy a hámot, csatlakoztassuk a pórázt, de hagyjuk, hogy szabadon húzza maga után, miközben otthon játszik vagy sétál.

Rövid séták a ház körül: Kezdje azzal, hogy rövid sétákat tesz a ház vagy a kert körül, miközben a pórázt kézben tartja. Dicsérje meg és jutalmazza a kutyát, ha jól viselkedik.

Pórázvezetés gyakorlása: A következő lépés a pórázvezetés gyakorlása. Ha a kutya túl erősen húzza a pórázt, álljunk meg és várjuk meg, míg vissza nem tér hozzánk vagy meg nem áll. Amikor a póráz lazán lóg, dicsérjük meg és folytassuk a sétát.

Ismerkedés a külvilággal: Amint a kutya kényelmesen sétál a pórázon a ház körül, kezdjünk el rövid sétákat tenni a környéken, fokozatosan növelve a távolságot és a séták hosszát.

Pozitív megerősítés: Mindig használjunk pozitív megerősítést. Dicsérjük meg és jutalmazzuk a kutyát, amikor jól viselkedik a pórázon.

Kerülje a negatív tapasztalatokat: Kezdetben kerülje azokat a helyzeteket vagy területeket, ahol a kutya ijesztő vagy stresszes helyzetekbe kerülhet (pl. nagyon forgalmas utak, nagy kutya-csoportok).

Türelem: Minden kutya egyéniség, így van, amelyik gyorsan megtanulja a pórázon való sétát, míg másoknak több időre és gyakorlásra van szükségük. Legyünk türelmesek és következetesek a kiképzés során.

A legfontosabb, hogy a pórázhoz szoktatás során a kutyának pozitív élményekkel kell társulnia a pórázzal és a sétával, ezáltal később örömmel fogja vállalni a pórázos sétákat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Amennyiben szeretne 10% kedvezményt kapni a kutyusom.hu kutyafelszereléssel foglalkozó webáruházban kérem iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés megosztása

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Kapcsolódó bejegyzések

Kapcsolódó bejegyzések